Of je nu voor de eerste keer een nieuwbouwwoning koopt of al meer ervaren bent, het kopen van een nieuwbouwwoning is anders dan het kopen van een bestaande woning. Wij hebben de veel gestelde vragen voor je op een rij gezet.

Veel gestelde vragen

Hoe blijf ik op de hoogte van de voortgang van het nieuwbouwproject?

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van de voortgang van een project en start verkoop dan schrijft u zich in op de nieuwsbrief. U ontvangt dan automatisch bericht wanneer er meer bekend is.

Wat zijn de voordelen van een nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning heeft veel voordelen

  • In tegenstelling tot een bestaand huis, koopt u een nieuwbouwwoning vrij op naam. Dit betekent dat u geen overdrachtsbelasting, notaris en kadasterkosten voor de overdracht betaald;
  • De eerste jaren heeft u nauwelijks onderhoudskosten;
  • Een nieuwbouwwoning kunt u via meer- en minderwerk naar eigen smaak vormgeven;
  • Een nieuwbouwwoning wordt duurzaam en gaslood opgeleverd;
  • Nieuwbouwwoningen voldoen aan de hedendaagse veiligheidseisen en isolatienormen.
Wat is een startverkoop?

Bij elk nieuwbouwproject wordt er een startverkoop georganiseerd. Tijdens de startverkoop krijgt u de verkoopdocumentatie en het voorkeursformulier. U krijgt de mogelijkheid om vragen te stellen aan de makelaar zodat u een zo goed mogelijk beeld krijgt van het project.

Hoe kan ik me inschrijven?

Uw droomhuis gevonden? Vanaf de startverkoop kunt u zich inschrijven door het voorkeursformulier in te vullen en binnen het inschrijftermijn af te geven bij de makelaar. Op het formulier geeft u onder ander de voorkeur voor het bouwnummer aan en uw NAW gegevens.

Hoe gaat het toewijzen van de woning in zijn werk?

Nadat de inschrijfperiode is verlopen wordt er gekeken wie het meest geschikt is voor de woning. Vaak zijn er meerder geïnteresseerden voor een woning. Dit betekent dat er een keuze gemaakt moet worden door de verkoper en makelaar. Hierbij wordt o.a. gekeken naar het voorbehoud van financiering en de verkoop van de eigen woning. Er kan ook een lotingsprocedure worden gestart. Mocht u niet in aanmerking komen voor een woning dan komt u op de reservelijst te staan.

Wanneer ontvang ik de technische tekeningen van mijn woning?

Als u een woning toegewezen heeft gekregen dan nodigt de makelaar u uit voor een gesprek en overhandigt u de technische tekeningen. U krijgt dan meer details over de woning en de manier waarop het afgewerkt wordt. Natuurlijk is er ook nog genoeg ruimte voor uw persoonlijke woonwensen.

Wat is een koop- en aannemingsovereenkomst?

Een koopovereenkomst gaat over de koop van de grond of een appartementsrecht. De aanneemovereenkomst gaat over de bouw van de woning of het appartementencomplex. De ondertekening van deze documenten vindt plaats bij de makelaar. Een kopie van de koop- en aannemingsovereenkomst wordt naar de notaris en stichting Woningborg gestuurd.

Wie is mijn contactpersoon tijdens het bouwproces?

Na het ondertekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst krijgt u vanuit het bouwbedrijf een kopersbegeleider toegewezen. De kopersbegeleider begeleidt u gedurende het gehele bouwproces, van voorbereiding tot oplevering. Hij of zij adviseert u over het mogelijke meer- en minderwerk en vertaalt uw wensen naar de bouwplaats. Tijdens het gehele bouwproces ontmoet u de kopersbegeleider een aantal keer persoonlijk. Daarnaast onderhouden zij contact met u via het kopersportal/Volgjewoning.

Wat is het kopersportal/Volgjewoning

Het kopersportal/Volgjewoning is een online tool waarmee de kopersbegeleider met u communiceert. Om in te loggen heeft u een loginnaam en wachtwoord nodig. Deze ontvangt u van de kopersbegeleider. Via het kopersportal/Volgjewoning blijft u op de hoogte van de vooruitgang van het project en de naderende deadlines.

Wat is meer- en minderwerk?

U kunt uw nieuwbouwhuis aan uw wensen laten aanpassen door meer- en minderwerk. Meer- en minderwerk zijn aanpassingen op de ‘basis woning’. Om de keuze voor uw overzichtelijk te houden werkt de aannemer met meer- en minderwerklijsten. Zaken die hier opstaan zijn bijvoorbeeld verplaatsen van lichtpunten of stopcontacten, plaatsen van een dakkapel of aanbouw, etc. Het is belangrijk om het meer- en minderwerk tijdig door te geven, anders kunnen deze niet meer meegenomen worden. De deadline hiervoor is terug te vinden in het kopersportal/volgjewoning. Heeft u wensen die niet op de meer- en minderwerklijsten staan? Maak deze bespreekbaar met uw kopersbegeleider. Hij of zij kan samen met u kijken of er mogelijkheden zijn.

Wanneer maakt u een afspraak bij de notaris?

Als de ontwikkelaar en aannemer beiden aan de opschortende voorwaarden uit de koop- en aannemingsovereenkomst voldoen dan kunt u een afspraak maken bij de notaris. U wordt hiervan door de notaris per brief op de hoogte gebracht. De bouw kan op dat moment ook worden ingepland. Bij de notaris  tekent u de leveringsakte voor de grond en wordt de hypotheek ingeschreven in het kadaster. Gefeliciteerd, de koop is nu definitief!

Wanneer start de bouw?

De bouw van uw nieuwbouwwoning gaat van start als aan alle opschortende voorwaarden is voldaan. Deze opschortende voorwaarden vindt u terug in de  koop- en aannemingsovereenkomst. U ontvangt een zogeheten ‘hoera-brief’ waarin staat dat de bouw binnen afzienbare tijd van start zal gaan.

Uit welke fases bestaat de bouw?

Het is eindelijk zover, de bouw van uw droomhuis begint! De bouw bestaat uit drie fases; ruwbouw-, afbouw,- en opleveringsfase. In de ruwbouwfase worden onder meer de fundering, muren, vloeren en het dak aangebracht. Na de ruwbouwfase start de afbouwfase, deze fase draait om de afwerking. De laatste fase is de oplevering

Kan ik mijn nieuwbouwwoning tussentijds bekijken?

Natuurlijk is het fantastisch om door uw droomwoning te lopen en te fantaseren over de inrichting, Daarom worden er een aantal kijkmomenten georganiseerd. Zo kunt op een veilige manier onder begeleiding uw woning verkennen. In verband met uw veiligheid is het niet mogelijk om de bouwplaats buiten de kijkmomenten om te bezoeken.

Wat is een vooroplevering?

Enkele weken voor de oplevering is er een vooroplevering. De aannemer loopt dan samen met u door de woning om o.a.  het meer- en minderwerk te beoordelen. De punten die hieruit naar voren komen probeert de aannemer al op te lossen voor de definitieve oplevering.

Hoe verloopt de oplevering ?

Tijdens de definitieve oplevering loopt de aannemer samen met u nog eenmaal door de woning  om te kijken of alles correct is uitgevoerd. U kunt hierbij de hulp inschakelen van een onafhankelijke bouwkundige zoals Eigen Huis. Samen bekijkt u alle ruimtes in de woning en ook de buitenzijde wordt gecontroleerd. Eventuele onvolkomenheden en beschadigingen worden verwerkt in het ‘rapport van oplevering’. In het opleverrapport vindt u ook belangrijke adviezen terug die door de aannemer tijdens oplevering worden toegelicht. Aan het eind van de oplevering tekenen u samen met de aannemer het proces-verbaal van oplevering.