Comfortabel en duurzaam wonen

Duurzaamheid en comfort gaan hand in hand. Een duurzame woning is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Ook in jouw nieuwbouwwoning treffen we maatregelen om het comfort en de duurzaamheid te vergroten. Het resultaat? Een woning die klaar is voor de toekomst.

Waarom gasloos wonen

Waarom moeten de Nederlandse woningen van het gas af? Omdat Nederland in 2050 C02-neutraal wil zijn. Het levert ons uiteindelijk een schoner milieu op en je bespaart bovendien op de maandelijkse kosten. Daarom worden nieuwbouwwoningen opgeleverd zonder aardgasaansluiting

Duurzame alternatieven

De verbranding van fossiele brandstoffen zorgt voor uitstoot van C02. Dit draagt bij aan de opwarming van de aarde. Bovendien raken fossiele brandstoffen zoals aardgas langzaam maar zeker op. Daarom gaan we meer en meer over op duurzame alternatieven. Alternatieven om te wonen zonder gas zijn onder andere het installeren van een warmtepomp, zonnecollector, koken op inductie of keramisch koken.

Wat betekent dit voor jouw?

Waarschijnlijk heeft je huidige woning een gasaansluiting. Dan ga je bepaalde zaken wellicht missen, zoals het koken op gas en het verwarmen van je huis met een cv-ketel. Gasloos wonen vereist een iets andere mindset. Hieronder leggen wij je het alternatief uit:

Warmtepomp

Het gebruik van warm water en verwarming in je woning wordt op een andere manier opgewekt dan bij een gasgestookte cv-ketel. De warmtepomp verzorgt de verwarming en het warmtapwater in de woning. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en onttrekt, afhankelijk van het systeem, warmte aan de lucht of de grond. De gehele installatie wordt in de technische ruimte en/of op zolder geplaatst. Afhankelijk van het systeem is het mogelijk om een buitenunit te plaatsen.

WTW-unit  

Het comfort in huis is ook afhankelijk van het binnenklimaat. Voor een goede luchtkwaliteit is luchtverversing van groot belang. Een warmteterugwinsysteem (WTW) zuigt de vervuilde lucht uit de woning. Daarnaast gebruikt het de warmte van de uitgaande lucht om de binnenkomende verse lucht te verwarmen. Hierdoor wordt er veel energie bespaard.

Koken

In een gasloze woning gaat ook het koken op elektriciteit. Hierbij kun je kiezen uit inductie of keramisch koken.

Inductie koken
Koken op inductie staat ongeveer gelijk aan koken op gas en is het duurzaamste elektrische alternatief. Aan = aan, uit = uit. Het is een veilige en snelle manier van koken. Het opwarmen van de plaat gebeurt door een magnetisch veld.

Keramisch koken
Als budgetvriendelijk alternatief voor inductie kun je kiezen voor keramisch koken. Een keramische kookplaat heeft langer nodig om op te warmen. Dit komt doordat het apparaat eerst de verwarmingselementen verwarmt en daarna pas de pan. Met keramisch koken verbruik je dus meer energie dan met inductie koken. Ook is het minder veilig dan inductie koken omdat de kookplaten blijven nagloeien.

Een ander alternatief dat aan populariteit wint, is de stoomoven. Je keukenleverancier kan je hierover natuurlijk goed adviseren.

Wonen in de Waterbloem?
Schrijf je in de voor de nieuwsbrief