Comfortabel en duurzaam wonen

Duurzaamheid en comfort gaan hand-in-hand. Een duurzame woning is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor uw portemonnee. Ook in uw nieuwbouwwoning worden maatregelen getroffen om het comfort en de duurzaamheid te vergroten en daarmee is uw woning klaar voor de toekomst. Benieuwd naar welke voorzieningen er worden getroffen in uw nieuwbouwhuis?

Waarom gasloos wonen

Waarom moeten de Nederlandse woningen van het gas af? Nederland wil in 2050 CO2-neutraal zijn, daarom moeten alle huishoudens van het aardgas af. Het levert ons uiteindelijk een schoner milieu op en u bespaart bovendien op de maandelijkse kosten. Nieuwbouwwoningen worden daarom opgeleverd zonder aardgasaansluiting.

Duurzame ontwikkelingen

De verbranding van fossiele brandstoffen zorgt voor uitstoot van CO2. Dit draagt bij aan de opwarming van de aarde. Bovendien raken fossiele brandstoffen zoals aardgas langzaam maar zeker op. Daarom gaan we meer en meer over op duurzame ontwikkelingen. Alternatieven om te wonen zonder gas zijn onder andere het installeren van een warmtepomp, zonnecollector, koken op inductie of keramisch koken.

Wat betekent dit voor u?

Waarschijnlijk heeft uw huidige woning een gasaansluiting. Dan zal u sommige zaken wellicht kunnen missen, zoals het koken op gas en het verwarmen van uw huis met radiatoren. Gasloos wonen vereist een iets andere mindset. Hieronder leggen wij u uit welke alternatieven er zijn:

Warmtepomp
De woningen krijgen een luchtwarmtepomp in plaats van CV ketel. Deze warmtepomp werkt op elektriciteit en onttrekt warmte aan de lucht. De warmtepomp is gekoppeld aan een boilervat voor warmwater. De warmtepomp verzorgt de verwarming, het warm tapwater en de koeling in de woning.

WTW-unit
Het comfort in huis is mede afhankelijk van het binnenklimaat. Voor een goede luchtkwaliteit is luchtverversing van groot belang. Een warmteterugwin-systeem zuigt de vervuilde lucht uit de woning. Daarnaast gebruikt het de warmte van de uitgaande lucht om de binnenkomende verse lucht teverwarmen. Daarmee wordt er veel energie bespaard.

Koken

In een gasloze woning gaat ook het koken op elektriciteit. Hierbij kunt u kiezen uit inductie of keramisch koken.

Inductie koken
Koken op inductie staat ongeveer gelijk aan koken op gas en is het duurzaamste elektrische alternatief. Aan = aan, uit = uit. Het is een veilige en snelle manier van koken. Het opwarmen van de plaat gebeurt door een magnetisch veld, waardoor de plaat binnen 20 seconden warm is.

Keramisch koken
Als budgetvriendelijk alternatief voor inductie kunt u kiezen voor keramisch koken. Een keramische kookplaat heeft langer nodig om op te warmen. Dit komt doordat het apparaat eerst de verwarmingselementen verwarmt en daarna pas de pan. Met keramisch koken verbruikt u daarom meer energie dan met inductie koken. Ook is het is minder veilig dan inductie koken omdat de kookplaten blijven nagloeien. Een ander alternatief dat aan populariteit wint, is de stoomoven. Uw keukenleverancier kan u hierbij natuurlijk goed adviseren.

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in de voor de nieuwsbrief